- به نظر میرسد با وجود مشکلات و مسائل فراوان در پروژهی پلاسما، توسعهی دهندگان اتریوم تصمیم گرفتهاند که آن را رها کرده و به عنوان یک راهحل کوتاه مدت برای مقیاسپذیری شبکهی اتریوم از مدل zk-SNARKs استفاده کنند.
نقاط قوت و نقاط ضعف اتریوم همواره در حال تغییر هستند. از زمان شروع فعالیتهای اتریوم، توسعهدهندگان آن همیشه در حال تحقیق بر روی روشهای مختلفی جهت مقیاسپذیر کردن بلاکچین آن بودهاند تا بتوانند به وسیلهی آن سرعت و ظرفیت شبکهی اتریوم را افزایش دهند.
در ماه آگوست ۲۰۱۷، ویتالیک بوترین(Vitalik Buterin) یکی از بنیانگذاران اتریوم، یک پیشنویس اولیه از پروژهی پلاسما(Plasma) را منتشر کرد؛ پروژهای که یک راهحل لایهی ۲ خارج از زنجیره(Off Chain) ارائه میکرد. با ایجاد چایلدچینها(Child Chains)، کارها از روی دوش زنجیرهی اصلی که بیشترین فشار را تحمل میکند، برداشته میشود.
مشکلات پلاسما از پیشرفت این پروژه جلوگیری میکنند
توسعهدهندگان در حال حاضر پنج نسخهی مختلف از این پروتکل را ساختهاند اما در تمامی این موارد با مشکلات عدیدهای روبرو شدهاند و سیستم آنگونه که انتظار میرفت، عمل نکرد. هر نسخهی دیگری که از پلاسما که ارائه میشد، مجموعهی جدیدی از مشکلات و مسائل مربوط به سازگاری پدیدار میشد. پیادهسازی پروتکل پلاسما بر خلاف دیگر راهحلهای مقیاسپذیری مانند Sharding، بسیار آهسته، پیچیده و تاحدود غیرقابل پیشبینی بود. پلاسما برای ذخیرهسازی داراییها بر روی ریشهی بلاکچین نیازمند چیزی به نام «خروج» است، موردی که تحقق آن شدیدا به ریاضیات بسیار پیچیده نیاز دارد.
محققان و توسعهدهندگان اکنون به دنبال راهحلهای دیگری برای مقیاسپذیری هستند و یکی از این موارد جدید توسط رمزارز Zcash(با نماد ZEC) ارائه شده است. این روش که zk-SNARKs(یا zero knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge) نام دارد، یک روش رمزنگاری است که بدون مشخص کردن موضوع مورد بحث در رابطه با آن اطلاعاتی ارائه میکند. به عنوان مثال اعلام میکند که کاربر به اندازهی کافی اتریوم در حساب خود دارد که بتواند تراکنش مورد نظر را انجام دهد، اما میزان دقیق اتریومهای موجود در حساب را اعلام نمیکند.
در گردهمایی Devcon4 که اخیرا برگزار شده بود، اقای بوترین پیشنهاد استفاده از روش zk-SNARKs را مطرح نمود که روش اثبات دانش(proof of knowledge) را ارائه میکند و در نهایت به وسیلهی آن میتوان درسی دستهای از تراکنشها را تایید نمود. این امر شبکه را قادر میسازد تا تراکنشهای بیشتری در این دستهها انجام دهد که نهایتا منجر به افزایش سرعت آن میشود. آقای بوترین اعلام کرد که شبکه میتواند در آیندهای نزدیک به سرعت پردازش ۵۰۰ تراکنش در ثانیه برسد. لازم به ذکر است که اتریوم در حال حاضر توانایی پردازش ۱۵ تراکنش در ثانیه را دارد.
با وجود اینکه رسیدن به این هدف ممکن است چندین سال طول بکشد، میتواند زمانی که توسعهدهندگان بر روی راهحلهای بلند مدتی همچون Serenity، Shasper یا Ethereum 2.0 کار میکنند، در کوتاه مدت موثر واقع شود. پلتفرم Gnosis هم اکنون در حال بررسی موارد استفادهی zk-SNARKs است تا به وسیلهی «Snapps» یا «Snark Dapps» یک صرافی رمزارزی غیرمتمرکز راهاندازی کند. استفان جورج(Stefan George) مدیر بخش فناوری در Gnosis اعلام کرده است که رویکرد مذکور پتانسیل این را دارد که از پلاسما غیرمتمرکزتر باشد، همچنین علاوه بر پیچیدگی کمتری، آمادهی اعمال در آیندهای نزدیک است.
در این دو تکنولوژی(پلاسما و zk-SNARKs) شباهتهایی نیز وجود دارد زیرا میتواند از zk-SNARKs استفاده کرد تا پروتکل پلاسما خصوصیتر شود؛ با این حال، انجام هرکدام از این موارد به چندین سال زمان نیاز دارد. در حال حاضر به نظر میرسد که با کنار گذاشته شدن پلاسما، راهحل کوتاه مدت مقیاسپذیری اتریوم به شکل zk-SNARKs ارائه خواهد شد.
نظر شما در رابطه با کنار گذاشتن پلاسما و استفاده از zk-SNARKs به عنوان یک راهحل کوتاه مدت برای مقیاسپذیری چیست؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.