- طبق تازهترین صحبتهای ویتالیک بوترین در اجلاس آنلاین کیکآف(Kickoff) اتریوم، به نظر میرسد که مسیر توسعهی پروژهی اتریوم۲ اکنون با ابهام شدید روبرو شده و امکان تغییر قسمتهایی از آن وجود دارد. همانطور که میدانید پیش از عرضهی مرحلهی نهایی و آغاز کار شبکهی اتریوم۲ با مقیاسپذیری هزار تا ۵ هزار تراکنش در ثانیه(TPS)، فاز ۱/۵ و فناوری رولآپ(Rollups) عرضه خواهد شد که به شکل تقریبی مقیاسپذیری شبکهی اتریوم را تا ۱۰۰ هزار TPS افزایش خواهد داد. حال به گفتهی آقای بوترین، پس از عرضهی رولآپها و افزایش چشمگیر مقیاسپذیری شبکهی اتریوم، ممکن است کاربران دیگر تمایلی برای بازگشت به زنجیرهی نهایی با قابلیت پردازش ۵ هزار تراکنش نداشته باشند!
تغییر در نقشهی اصلی
به نظر میرسد که پروژهی اتریوم۲، یا بهتر بگوییم فقدان این پروژه، اخیراً خبرساز شده است. افرادی که به طور فعال روند پیشرفت این پروژه را دنبال میکنند، آگاه هستند که چندی قبل اجلاس کیکآف(Kickoff) اتریوم به صورت آنلاین برگزارش شد و افراد سرشناسی همچون ویتالیک بوترین(Vitalik Buterin) و دنی رایان(Danny Ryan) در رابطه با روند توسعهی این پروژه و همچنین مقیاسپذیری آن صحبت کردند.
ویتالیک بوترین در بخشی از صحبتهای خود یک نمودار ارائه کرد و توضیح داد که این نمودار مسیر مقیاسپذیری شبکهی اتریوم است، با این حال «ناسازگاریهای بدی» در این مسیر ایجاد شده است. در حال حاضر قدرت پردازش شبکهی اتریوم چیزی بین ۱۵ تا ۴۵ تراکنش در ثانیه(TPS) میباشد، رقمی که به گفتهی ویتالیک بوترین «خیلی زود» قرار است تغییر کرده و به هزار تا ۴ هزار تراکنش در ثانیه برسد. با این حال، او هیچ چهارچوب زمانی مشخصی برای تحویل این مقیاسپذیری چشمگیر ارائه نکرد.
گفته میشود که طی یک یا دو سال آینده فاز ۱/۵ شبکهی اتریوم ۲ به مرحلهی اجرا در آمده و این شبکهی محبوب با استفاده از فناوریهایی همچون شاردینگ(Sharding) و رولآپها(Rollups) به مقیاسپذیری ۲۵ تا ۱۰۰ هزار تراکنش در ثانیه میشود. پس از این مرحله، فرآیند راهاندازی اتریوم۲ به مرحلهی نهایی یعنی فاز ۲ خواهد رسید، جایی که شاردها نه تنها دادههای مختلف رو به همراه دارند، بلکه اجرایی خواهند شد.
هدف نهایی کجاست؟
با وجود اینکه فاز ۲ شبکهی اتریوم۲ به عنوان مرحلهی هدف نهایی شبکهی اتریوم معرفی شده است، اما یک مشکل وجود دارد؛ به گفتهی ویتالیک پس از فاز ۱/۵ و افزایش چشمگیر مقیاسپذیری اتریوم تا ۱۰۰ هزار تراکنش در ثانیه ممکن است کاربران دیگر تمایلی برای بازگشت به زنجیرهی اصلی و مهاجرت به عقب نخواهند داشد(زنجیرهای که تنها هزار تا ۵ هزار TPS دارد). وی در رابطه با این موضوع توضیح داد که:
اگر اکوسیستم اتریوم پس از صرف مدت زمان ۱ تا ۲ سال به رولآپها عادت کند، آیا کاربران تمایل به مهاجرت به عقب و زنجیزهی اصلی خواهند داشت؟ درحالیکه زنجیرهی اصلی مقیاسپذیری بسیار پایینتری دارد. Vitalik Buterin
به نظر میرسد که ویتالیک بوترین در حال بررسی فاز آخر فرآیند انتقال به شبکهی اتریوم۲ و احتمالاً حذف آن میباشد، زیرا در این مرحله با اضافه شدن قابلیت محاسباتی به تکتک شاردها، یک «پیچیدگی غیرضروری» در شبکه ایجاد میشود.
در در رابطه با موضوع شاردینگ شبکه نیز ویتالیک بسیار سردرگم شده است. پیش از این گفته شده که شبکهی اتریوم۲ دارای ۶۴ شارد خواهد بود، درحالیکه طبق صحبتهای اخیر ویتالیک، وی تمایل دارد تا این عدد به ۴ تا ۸ شارد کاهش یابد. به گفتهی وی، کاهش تعداد شاردها این مکان را میدهد تا برنامههای لایهی پایه بیشتری در شبکه وجود داشته و در نهایت باعث افزایش امنیت شبکه شوند، درحالیکه هر کاربر میتواند روند محاسبات بر روی هر گره را هم تایید کند.
یک پرسش
حال این پرسش برای کاربران شبکهی اتریوم به وجود آمده است که آیا روند توسعهی مداوم شبکهی بسیار مورد انتظار اتریوم۲ اکنون با مشکل مواجه شده و نقشهی راه آن دچار تغییر شده است؟ زمانی که راهحلهای لایهی دوم در سال ۲۰۱۸ برای اولین بار پیشنهاد شدند، پیش از صحبت در رابطه با رولآپها و فناوری شاردینگ، به راهحلهایی همچون کانالهای وضعیت و راهحلهای پلاسما(Plasma solutions) اشاره میشد.
با تمام این تفاسیر، شبکهی اتریوم در حال حاضر نیازمند مقیاسپذیری است و با تعویق چهارچوب زمانی بروزرسانیهای آتی، توسعهدهندگان باعث خواهند شد تا کاربران ایمان خود را نسبت به این شبکهی محبوب از دست داده و به سمت پلتفرمهای دیگر حرکت کنند.
نظر شما در رابطه با صحبتهای ویتالیک بوترین امکان تغییر در روند توسعهی اتریوم۲ چیست؟ آیا این نقشهی راه دچار تغییر خواهد شد؟ نظرات خود را با تیم کوینیت به اشتراک بگذارید.