اخبار و مقالاتمقالهپیشنهاد سردبیر

بیت‌کوین یا اتریوم، آینده‌ی کدام یک روشن‌تر است و سرانجام ماینرهای کارت گرافیک چیست؟

نکات برگزیده مطلب
  • کوینیت سال 2018 را سال قانون‌گذاری بر ارزهای رمزگذاری شده نامید. حالا نیز تاثیرات این موضوع را بیش از پیش بر بازار کریپتو می‌بینیم. 

همانطور که در اخبار و شبکه‌های اجتماعی کوینیت مشخص است، بازار وضعیت چندان مساعدی ندارد،کوینیت سال 2018 را سال قانون‌گذاری بر ارزهای رمزگذاری شده نامید. حالا نیز تاثیرات این موضوع را بیش از پیش بر بازار کریپتو می‌بینیم.

در این زمینه بخوانید: سال 2018 سال قانون‌گذاری بر ارزهای دیجیتال نامگذاری شد

هند و چین این ارزها و خرید و فروش آن‌ها را ممنوع کرده‌اند، پاکستان نیز به این جمع پیوسته، اداره‌ی مالیات اسپانیا از شرکت‌های مربوط به بلاک‌چین و صرافی‌ها، درخواست می‌کند اطلاعات کاربران را به این اداره ارسال کنند، در ژاپن و کره‌جنوبی خرید و فروش رمزارزها و سرمایه‌گذاری در آن‌ها بسیار پر رونق است و دولت‌های آن‌ها نیز تنها با وضع برخی قوانین سعی کرده‌اند فضا را جهت فعالیت آزادانه متناسب نمایند، برخی کشورها مانند فرانسه روندی سخت‌گیرانه‌تر دارند و قوانین محکم‌تری وضع کرده‌اند، در سوئد به صورت کامل رمزارزها مانند بیت‌کوین را به رسمیت شناخته و امکان خرید و فروش آزادانه‌ی آن‌ها وجود دارد و سرانجام باید گفت که تلاطم قانون‌گذاری یا تطبیق وضعیت کشورها با این محصولی که چندان هم از نظر حضور در دنیای تکنولوژی جدید نیست اما بواسطه‌ی تغییرات شدید قیمتی در یکسال اخیر بسیار مورد توجه واقع شده است، بسیار زیاد است.

اما موضوعی که در این مقاله می‌خواهیم به آن بپردازیم بیشتر حول موضوع ماینرها است، می‌توان گفت که هدف اصلی اغلب ماینرها برای ماینینگ ارز اتریوم است و ماشین حساب‌های ماینینگ نیز، تقریبا برای اغلب کارت گرافیک‌های بازار، اولین ارزی را که بیشترین درآمد را در پی داشته باشد، اتریوم تشخیص داده و معرفی می‌کنند.

 

سکانس اول: شبکه‌ی اتریوم مهم‌تر است یا کاربران؟ 

اتفاقاتی که در چند ماه اخیر افتاده، کمی بازی را در این عرصه سخت کرده است. از سویی اتریوم درگیر پروژه‌ی معروف خود به نام کسپر است که قرار است شبکه‌ی اتریوم را به سمت الگوریتم PoS ببرد، هر چند در مراحل ابتدایی وضعیتی هیبرید با ترکیب PoW و PoS خواهیم داشت، اما هدف اصلی تبدیل کامل الگوریتم به PoS است.

سوالی که مطرح می‌شود این است که، چه بر سر ماینرهای شبکه‌ی اتریوم با چنین وسعتی خواهد آمد؟ ماینرهایی که در یکسال اخیر با فراز و فرودهای قیمتی بصورت هیجانی وارد بازار ماینینگ شده‌اند و دارایی خود را تبدیل به ریگ‌های ماینینگ کرده‌اند تا بتوانند سهمی در این تکنولوژی جدید داشته باشند.

از سوی دیگر همانطور که در خبرها نیز عنوان شده است:

در همین زمینه بخوانید: اسیک ماینینگ اتریوم نیمه‌ی دوم 2018 وارد بازار می‌شود

ظرف چند ماه آینده‌ی اولین نسل اسیک‌های ماینینگ اتریوم یا بهتر بگوییم الگوریتم Ethash به دست خریداران آن‌ها می‌رسد. در همین زمینه بیت‌مین اسیک‌های ماینینگ مونرو را نیز معرفی کرد که در خبر دیگری به مطلب پرداختیم.

در همین زمینه بخوانید: فورک آنتی اسیک مونرو انجام شد، نتیجه چیست؟ چند ساعت دیگر مشخص خواهد شد

که با معرفی این اسیک، بلافاصله توسعه‌دهندگان مونرو اعلام کردند که آپدیتی در جهت آنتی اسیک کردن مونرو ارائه خواهند کرد و این آپدیت را ارائه نیز کردند که در پی آن باعث شدند سختی و هش‌ریت کل شبکه‌ی مونرو تا حدود یک چهارم کاهش پیدا کند.

اما علیرغم‌ واکنش‌های بسیاری که جامعه‌ی کاربری اتریوم نسبت به موضوع اسیک ماینینگ اتریوم داشت و حتی بازخوردهای مثبتی در همین جهت از سوی توسعه‌دهندگان منتشر شده بود

در همین زمینه بخوانید: توسعه‌دهندگان اتریوم موافق فورک آنتی اسیک اتریوم و مشخص نمودن سقف مشخص برای تعداد آن

اما ویتالیک بوترین اعلام کرد که با توجه به اینکه اتریوم در برنامه‌ی خود دارد که کاملا بر مبنای PoS باشد و این اتفاق ظرف چند ماه آینده اتفاق خواهد افتاد، پس پرداخت به موضوع اسیک‌های ماینینگ اتریوم بیهوده است و صرفا باعث ایجاد اختلال در برنامه‌ی کاری این ارز و روند توسعه‌ و بروزرسانی آن می‌شود و به نظر می‌رسد هدف اصلی بوترین بهبود شبکه‌ی اتریوم به منظور بالابردن تعداد تراکنش‌های انجام شده در هر ثانیه است که در حال حاضر قابلیت حدود 15 تراکنش در ثانیه را دارد و نسبت به رقیب اصلی خود در این زمینه که شرکت ویزا با 45 هزار تراکنش در ثانیه است، با اختلاف فاحشی بازنده است!

در همین زمینه بخوانید: ویتالیک باز هم از مقیاس‌پذیری گفت

هر چند که با توجه به اتفاقی که در خصوص مونرو افتاد و سبب چنین کاهشی در هش‌ریت شبکه‌ی آن شد، به نظر می‌رسد انجام چنین بروزرسانی، حداقل در صورتی که جامعه‌ی کاربران ماینر اتریوم در اولویت بالاتری بودند، امری بدیهی و اجتناب ناپذیر بود.

 

سکانس دوم: تکلیف چیست؟

اگر بخواهیم در مورد بیت‌کوین و توسعه‌ی آن صحبت کنیم، تکلیف مشخص است، بیت‌کوین بر مبنای PoW و با الگوریتم هش SHA-256 کار می‌کند که برای ماینینگ نیاز به پردازنده یا همان اسیک‌های ماینینگ فعلی دارد. هر چند که فرسنگ‌ها از ایده‌ی “هر پردازنده یک رای” ساتوشی ناکاموتو فاصله گرفته‌ایم، چون هر کسی با داشتن یک اسیک، صاحب چندین رای خواهد بود! و هر مجموعه‌ای که چندین اسیک دارد و تعداد آن‌ها امروزه کم نیست، حق رای بیشتری خواهد داشت! اما تکلیف کار مشخص است و حداقل تا زمانی که تغییری بنیادی اعلام نشود، روال کار ماینینگ این ارز به همین صورت خواهد بود.

تنها تغییری که ممکن است در مسیر داشته باشیم، ورود دستگاه‌های اسیک جدیدتر و با قدرت بیشتر است! که با توجه به افزایش سختی شبکه، این امر اجتناب ناپذیر است. اما براساس محاسبات کنونی، با قیمت کنونی بیت‌کوین، ورود ماینرهای جدید با ریسک بیشتری همراه شده است.

اما در مورد اتریوم، داستان به کلی متفاوت است! اتریوم در حال حاضر بر مبنای PoW و با الگوریتم هش Ethash کار می‌کند که برای ماینینگ نیاز به کارت گرافیک دارد. چند تکه‌ی پازل را ابتدا کنار هم بگذاریم:

  • هدف اصلی اتریوم سوئیچ به PoS بجای PoW است که فاز اول آن 5 ماه دیگر استارت می‌خورد
  • با PoS شدن کامل اتریوم، ماینرهای دارای کارت گرافیک از بازی حذف می‌شوند
  • با PoS شدن، نیاز به نگهداری اتریوم در ولت‌ها برای انجام پردازش‌های شبکه است

اگر بخواهیم اصول روش PoS را در نظر بگیریم، دارندگان سهم بیشتری از ارز، قدرت بیشتری نیز خواهند داشت و طبعا در این صورت، کاربرانی که دارای موجودی کمی هستند، از شبکه حذف خواهند شد چون منافع خود را برای ماندن در شبکه کافی نخواهند دید.

نکته‌ی دیگری که باید به آن توجه کرد، این است که در حال حاضر بیت‌کوین سقف تعداد مشخصی دارد که به باور اغلب افراد این حوزه، سبب افزایش قیمت شدید بیت‌کوین در آینده خواهد شد.

اما اتریوم چطور؟ اتریوم سقف مشخصی ندارد، پس چطور باید تناسب “افزایش سختی شبکه و کم شدن پاداش بلوک و در مقابل افزایش تدریجی قیمت جهت حفظ منافع ماینرها” برقرار بماند تا مطمئن شویم که شبکه‌ی اتریوم ماینرهای خود را از دست نمی‌دهد. یا حداقل در 5 ماه آینده و پس از آن تا زمان اجرایی شدن کامل PoS و PoW می‌تواند چهارچوب شبکه‌ی خود را حفظ کند. چون با افزایش تعداد اتریوم باید منتظر باشیم که قیمت آن نیز به مرور کاهش پیدا کند و نه افزایش!

در پایان این مسیری که ویتالیک و دوستانش بر آن استمرار دارند، ماینرهایی که کارت گرافیک داشتند نیز، تنها 2 راه حل در پیش خواهند داشت، فروش دستگاه‌های ماینینگ و یا یافتن ارز جایگزین! که یکی از احتمالاتی که بسیار مطرح می‌شود، هجوم ماینرها به سمت شبکه‌ی اتریوم کلاسیک است، چون به نظر می‌رسد برنامه‌ای مشابه اتریوم جهت سوئیچ به PoS ندارد. که در این صورت باید شاهد افزایش قیمت اتریوم کلاسیک در آینده‌ی نه چندان دور باشیم.

 

سکانس سوم: قیمت؟ امری که بوترین آن را فراموش کرده یا چندان تمایلی به آن ندارد!

هر چند زمزمه‌های بسیاری وجود دارد مبنی بر اینکه تبدیل از PoW به PoS سبب افزایش قیمت می‌شود، اما به نظر می‌رسد بوترین که بارها اعلام کرده بود، بیشتر از اینکه ماهیت ارزشی ارزها خصوصا اتریوم برایش مهم باشد، ماهیت وجودی آن‌ها برایش ارزشمند است، کمی احساس خطر کرده است، تا جایی که دروغ اپریل خود را به قیمت اتریوم مرتبط ساخته است، اما از منظری غیر مستقیم!

او به عنوان دروغ اول اپریل خود، عنوان کرد که قصد دارد برای تعداد اتریوم سقف مشخصی تعیین کند که در همین زمینه پیش‌تر لینک خبرهایی را ارائه کردیم، اما بعدها اعلام کرد تنها یک شوخی بوده است، در این مطلب او عنوان کرده بود که قرار دادن سقف مشخص برای اتریوم باعث حفظ ارزش اتریوم و پایداری شبکه خواهد شد. البته این دروغ بسیار مورد توجه قرار گرفته و در بین کاربران بسیار مورد بحث و بررسی واقع شده است و احتمال جدی شدن آن وجود دارد.

در حال حاضر که این مقاله نوشته می‌شود، بیش از 12 روز است که اتریوم در یک کانال قیمتی مشخص در حال حرکت است و به هیچ وجه در مسیر تناسب افزایش قیمت جهت حفظ منافع ماینرهایی که با افزایش سختی شبکه کماکان در حال ماین کردن هستند، حرکت نکرده است!

هر چند که اگر بازار داخلی را در نظر بگیریم، در روزهای اخیر برخلاف قولی که رئیس جمهور محترم در برنامه‌ی زنده از بابت راحتی خیال مردم در مورد قیمت دلار داده بودند، و برخی مسئولان بانک مرکزی که تاکید بر آرامش بازار و تثبیت قیمت دلار داشتند، شاهد افزایش و نوسانات شدید قیمتی دلار بودیم و در برخی موارد تا گذر از 5800 تومان نیز بیان شده است. به نظر می‌رسد دلار قصد دارد در بازی حفظ منافع ماینرها به تنهایی وارد عمل شود و جور اتریوم را بکشد. هر چند که این جمله برای ماینرهای خارج از کشور بی معنی خواهد بود 🙂

در مورد بیت‌کوین به دلیل سقف قیمت مشخص، حداقل استدلالی جهت پافشاری وجود دارد، یعنی افزایش سختی شبکه، کاهش پاداش بلوک، سقف محدود، گذر زمان، شناخت و کاربرد بیشتر، تقاضای بیشتر بازار و در نتیجه افزایش احتمالی و مورد انتظار قیمت بیت‌کوین!

در مورد اتریوم، به دلیل نداشتن سقف قیمتی مشخص، مشخص نبودن حضور داشتن ماینرهای فعلی پس از تغییر به PoS و تغییرات ساختاری بزرگی که در مسیر خود دارد، در نتیجه نمی‌توان احتمال یا انتظار خاصی را در مقطع فعلی بیان کرد! هرچند تنها نقطه‌ی قوت اتریوم، یعنی ایفای نقش بستر برای بسیاری از توکن‌ها باور افزایش قیمت را از سوی بسیاری از افراد مطرح می‌کند!

 

سکانس چهارم و آخر: کارت گرافیک یا CPU، مسئله این است!

شرکت بیت‌مین، با چهار سال فعالیت در زمینه‌ی تولید دستگاه‌های ماینینگ ارزها، توانست شرکتی مانند Nvidia را با 24 سال سابقه‌ی فعالیت، از نظر سودآوری در سال 2017 پشت سر بگذارد. به نظر می‌رسد همین امر سبب شد که بیت‌مین از شروع سال 2018 احتیاط را کنار گذاشته و با ریسک بیشتری به فعالیت خود ادامه دهد. تا جایی که ابتدا به سراغ الگوریتم کریپتونایت رفت و اسیک ماینینگ مونرو را معرفی کرد و پس از آن گریزی به الگوریتم Ethash زد و اسیک این الگوریتم را معرفی نمود.

هر چند که در همان روز اول از معرفی اسیک ماینینگ مونرو با نام X3 با مقاومت رسمی توسعه‌دهنده‌های این ارز مواجه شد و بلافاصله نیز آپدیتی برای مونرو برای آنتی اسیک کردن آن منتشر شد و نتایج جالبی را رقم زد که در لینک‌هایی که پیش‌تر معرفی کردیم، خبر مربوطه را قرار دادیم.

اما در مورد اتریوم نه تنها واکنش مشخصی در راستای مقابله با این اتفاق از سوی توسعه‌دهندگان انجام نشد، بلکه جسته و گریخته نیز گفته شد که به منظور جلوگیری از خروج تیم توسعه از روند برنامه‌ی در نظر گرفته شده، هیچ برنامه‌ای برای مقابله با این اتفاق وجود ندارد!

از سوی دیگر اخیرا شرکتی مانند ازراک نیز با معرفی رسمی 4 محصول جدید، ورود رسمی خود به بازار تولیدکنندگان کارت گرافیک را رسما اعلام کرد. 2 شرکت مطرح و بزرگ Nvidia و AMD پیش از این در گزارش خود اعلام کرده‌ بودند که بخش بزرگی از سودآوری خود را مدیون بازار ماینینگ هستند، هر چند همیشه با اکراهی سیاستمدارانه به این بازار نگاه می‌کردند، اما این امر و تاثیر آن غیر قابل انکار بود. خصوصا شرکت AMD که در گزارش خود مشخصا اعلام کرده بود که در صورت ممنوعیت این ارزها، ممکن است در میزان سودآوری خود دچار مشکلاتی نیز بشود.

هدف اصلی ماینرهای دارای اسیک بیشتر بیت‌کوین است که دلیل آن هم مشخص است، بیت‌کوین نقش ریش سفید بازار را دارد و کاربران مطمئن هستند که این ارز طی هر شرایطی ارزش ذاتی خود را حفظ خواهد کرد و تمرکز بر روی اسیک‌های دیگر شاید در بلند مدت به اندازه‌ی اسیک‌های ماینینگ بیت‌کوین سودآوری نداشته باشد.

هدف اصلی ماینرهای دارای کارت گرافیک نیز اتریوم است که اصلی‌ترین دلیل آن را می‌توان سودآوری بیشتر نسبت به سایر ارزها در مقاطع مختلف دانست.

اما بیت‌مین با ارائه‌ی اسیک برای ارزهایی که تا پیش از این فقط با کارت گرافیک قابل ماین بودند، کمی معادله‌ی ماینینگ را برهم زد. اما شاید مواردی نظیر ورود شرکتی مانند ازراک آن هم با ارائه‌ی محصولی اختصاصی برای ماینینگ، این نکته را در ذهن پر رنگ کند که شاید تمام سیاست بازی پیش‌رو، چیزی که ما می‌بینیم نباشد!

سوالاتی که اینجا مطرح می‌شود، پس از PoS شدن اتریوم که اصلی‌ترین گزینه‌ی ماینرهای کارت گرافیک است، آیا توازن این عرصه بهم خواهد خورد؟! آیا باید شاهد ورود سیل عظیمی از کارت گرافیک‌های کارکرده به بازار باشیم؟ آیا دیگر صرفه‌ی ماینینگ برای ماینرهای کارت گرافیک همانند گذشته نخواهد بود؟  آیا با این رویکرد، سال 2018 می‌تواند سال پر چالشی برای شرکت‌های AMD و Nvidia باشد؟ آیا گیمرها سرانجام از سایه‌ی سنگین ماینینگ بر بازار کارت گرافیک خلاص می‌شوند؟

نظرات خود را در خصوص مواردی که در این مقاله مطرح شد، با ما در میان بگذارید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 2 میانگین: 5]

محسن پرهیزکار (MaKenZi)

لیسانس نرم‌افزار، علاقه‌ی بسیار به بلاگینگ، تردینگ و ماینینگ - مدیر ارشد موبایلستان 2007-2012 - بلاگر رسمی نوکیا 2011-2012 - بلاگر رسمی ال‌جی 2014-2015 - نویسنده‌ی فوت‌وفن 2014-2015

‫2 دیدگاه ها

  1. سوالی که پیش میاد اینه
    حتی اگه اتریوم کنار بره بازم بقیه ی ارز های قابل استخراج نمیتونن واسه ماینر ها سود ساز باشند؟!

    1. درود

      بله، این هم مسئله‌ای هست که قطعا باید در نظر داشته باشیم
      همونطور که در انتهای سکانس دوم هم بهش اشاره کردم
      بعد از اتریوم ماینرهای کارت گرافیک میتونن چند هدف مختلف داشته
      باشن، که یکیشون میتونه اتریوم کلاسیک باشه

دکمه بازگشت به بالا