
- پروژه رمزارزی چیا (Chia) ابتدا با هدف رفع مشکل مصرف انرژی بسیار زیاد در فرآیند استخراج رمزارز و بر پایهی الگوریتم پی.او.اس.تی (PoST وابسته به فضای ذخیرهسازی بجای پردازنده و کارت گرافیک) به جامعه رمزارزی معرفی است. هرچند که در آغاز فرآیند ماینینگ در این شبکه سودآوری کاربران بسیار چشمگیر به نظر میرسد، اما کمکم این وضعیت دچار تغییراتی شد زیرا تنها پس از چند هفته دستگاههای ذخیرهسازی ماینرها به دلیل فشار مضاعف روند استخراج XCH معیوب و اصطلاحاً از رده خارج میشدند. حال محققان شرکت خدمات ذخیرهسازی ابری و بازیابی اطلاعات بکبلیز (Backblaze) تحقیقاتی در زمینه سودآوری و حضور فعال در شبکه چیا انجام دادهاند که نشان میدهد این سودآوری فرایند استخراج چیا نه تنها موقتی خواهد بود، بلکه در مدت زمان کوتاهی به ضرر مالی و پایان کار ختم میشود.
چیا، آری یا نه؟
هنگامی که پروژه رمزارزی چیا (XCH) در ماه آوریل به صورت رسمی کار خود را آغاز کرد، تحلیلگران حوزه سختافزارهای رایانهای نسبت به افزایش قیمت منابع ذخیرهسازی و افزایش ناگهانی تقاضا پیشبینیهای بسیار تاریکی ارائه کردند زیرا روند استخراج این رمزارز جدید شدیداً به فضای ذخیرهسازی متکی بود.
گرچه برخی شرکتهای تولیدکننده سختافزارهای ذخیرهسازی نسبت به این وضعیت واکنش نشان داده و با روشهای جالب و البته ناخوشایندی به دنبال دفع آن بودند، اما در اکثر موارد استخراج رمزارز چیا باعث کمبود دستگاههای ذخیرهسازی HDD و SDD در بازار جهانی نشد، همان مشکلی که با فراگیر شدن استخراج رمزارز به واسطه کارت گرافیک در صنعت گیمینگ آغاز شد و همچنان گریبانگیر آن است.
اخیراً مطالعاتی صورت گرفته که نشان میدهد بخش قابل توجهی از این عدم رشد بازار استخراج رمزارز چیا به دلیل سود دهی بسیار پایین و هزینههای جانبی زیاد بوده است.
شرکت خدمات ذخیرهسازی ابری و بازیابی اطلاعات بکبلیز (Backblaze) که در سال ۲۰۰۷ کار خود را آغاز کرده است، چندی قبل در رابطه با سودآوری فرآیند استخراج رمزارز چیا و همچنین هزینههای جانبی آن تحقیقات گستردهای انجام داده است.
یک محاسبه ساده
محققان شرکت بکبلیز در مطالعات خود دریافتند که شما میتوانید با در اختیار داشتن ۱۵۰ پتابایت (PB) فضای ذخیرهسازی آزاد، در هفته چیزی حدود ۲۵۰ هزار دلار درآمد ثابت داشته باشید.
اما در ادامه مشخص شد که با در نظر گرفتن رشد مداوم شبکه چیا و همچنین جهش تصاعدی تعداد کاربران، این درآمد از هفته شانزدهم به بعد تقریباً صفر خواهد بود. محققان همچنین توضیح دادند که حتی با فرض ثابت شمردن نرخ رشد فضای شبکه چیا، باز هم درآمد کاربر طی چند ماه به طور چشمگیری کاهش خواهد یافت.
از طرف دیگر هنگامی که شما هزینههای جاری از جمله هزینه برق، سختافزارهای جدید، نگهداری، اجاره فضای کاری، خدمات و غیره را به این معادله اضافه کنید، همهچیز تلختر خواهد شد.
سودآوری در مقابل هزینه
به گفته محققان شرکت بکبلیز با فرض هزینه ۵ دلاری ماهانه برای هر یک ترابایت، شما برای رسیدن به فضای ۱۵۰ پتابایتی باید هر ماه چیزی حدود ۱۷۵ هزار دلار هزینه فضای ذخیرهسازی را در نظر بگیرید.
با تصور اینکه رشد نمایی شبکه ادامه خواهد یافت، تنها پس ۷ هفته هزینه پرداخت شده توسط کاربر برای ادامه کار بیش از درآمد حاصل از استخراج رمزارز XCH خواهد بود. هرچند که با فرض خطی بودن نرخ رشد و در بهترین حالت، این رقم به ۲۸ هفته افزایش پیدا میکند. برهمین اساس میتوان گفت که اعداد بدست آمده نمیتواند نظر سرمایهگذاران برای حضور گسترده در شبکه چیا را جلب کند.
در بخش دیگری از این تحقیقان توضیح داده شده که برای حضور فعال و قابل قبول در شبکه چیا به سختافزارهای قدرتمند به ویژه پردازنده مرکزی چند هسته و همچنین حافظههای پرسرعت SSD نیاز است، چیزی که به ندرت توسط سازندگان پروژه چیا به آن اشاره شده و در اغلب تبلیغات مربوط به این شبکه نیز تنها به افزایش فضای ذخیرهسازی بسنده شده است.
نظر شما در رابطه با نتایج بدست آمده از تحقیقات شرکت بکبلیز چیست؟ آیا عدم سودآوری و هزینه بسیار بالا باعث شده تا سرمایهگذاری کلان در شبکه چیا متوقف شده و تنها کاربران کوچکتر برای رسیدن به درآمد سریع به سمت استخراج XCH روی آورند؟