- در پایان قرن 12ام به طور غیر منتظرهای چنگیزخان توانست بزرگترین امپراطوری جهان را ایجاد کند و کنترل مسیر تجاری "جاده ابریشم" که چین را به شرق اروپا متصل میکرد به دست بگیرد. جاده ابریشم تحت حفاظت رهبری مغولستان در طول دوره صلح به شکل ویژهای از دست مهاجمان و همچنین مالیات به دور بود به شکلی که باعث ایجاد تجارت آزاد بین چین و کشورهای مدیترانه و همچنین شکلگیری ثبات سیاسی و اقتصادی پس از آن شد. چیزی شبیه به همین اتفاق میتواند در بازار ارز جهانی بیافتد و شروع کننده آن روسیه است.
صلح رمزنگاری شده
اخیرا رئیس جمهور روسیه، آقای ولادیمیر پوتین (Vladimir Putin) پس از مشورت با متخصص بلاکچین اتریوم یعنی اقای ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) و همچنین کارشناسانی از پانزده کشور دیگر از جمله آمریکا، هند، اسرائیل، ارمنستان و ترکیه، در مورد برنامه بلاکچین خود برای یک پیشنهاد ابتکاری سایبری در مقیاسی بزرگ همانند صلح مغولستان، توضیح داد. این پیشنهاد پوتین در صورت عملی شدن برخی از امیدوارکننده ترین اقتصادهای نوظهور سراسر آسیا، اروپای شرقی، آفریقا و امریکای جنوبی را از طریق تکنولوژی بلاکچین و قراردادهای هوشمند به وسیله ارزهای رمزنگاری شده چند ملیتی به یکدیگر متصل میکند تا به صورت جمعی توسط BRICS (مخفف مجموع پنج اقتصاد نوظهور)، کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EEU) مورد پذیرش قرار گیرد.
این کشورهای عضو که برای پتانسیلهای بالا در رشد اقتصادی شناخته میشوند، میتوانند این چنین ابتکار سایبری را به راحتی بپذیرند. این کشورها توانستند از بحران اعتبار جهانی سال 2007 و 2008 عبور کنند، اما این اتفاق علاوه بر افزایش نرخهای فدرال و دولتی باعث افزایش مسئولیت بدهیهای آنها و همچنین کاهش قیمت جهانی کالا مانعی برای رشد صادرات این کشورها و در نتیجه مانع رشد اقتصاد آنها شد. این ابتکار سایبری میتواند اقتصادهای کشورهای عضو را به وسیله تحریک نوآوریهای تکنولوژیک برای رشد درآمد و رونق اقتصادی تغییر دهد.
پیشنهاد روسیه – اولین ارز رمزنگاری شده برای BRICS و EEU
به گزارش منابع رسانهایه روسیه، روزهای قبل از پایان سال 2017، بانک مرکزی روسیه برای اولین بار پیشنهاد ساخت یک ارزمجازی چند ملیتی مشترک برای کشورهای عضو BRICS و EEU را مطرح کرده است. با همکاری و تصویب یک ارزمجازی جدید این کشورهای عضو میتوانند سرمایه گذاریهای خود را در تکنولوژی بلاکچین و قراردادهای هوشمند که در حال پیشروی به سوی ایجاد جوامع بدون پول نقد هستند، افزایش دهند و همچنین باعث بهبود مدیریت نقدینگی با پشتیبانی قابل توجهی از طرف بانکهای تازه توسعه یافته شوند.
بسیاری از اقتصاددانان، بانکداران کهنهکار و موسسات مالی سنتی به دنبال کاهش نفوذ ارزهای مجازی در کل اقتصاد جهانی هستند، از جمله این موارد میتوان به مشاور ارشد اقتصادی Allianz آلمان یعنی اقای محمد ال اریان (Mohamed El-Erian) اشاره کرد که وی چندی پیش گفت:
” قیمت بیتکوین به شدت بالا خواهد رفت اما این تصویب همگانی و پذیرش آن هرگز اتفاق نخواهد افتاد.” Mohamed El-Erian
اما اگر این طرح تصویب و اجرا شود، نخستین ارزمجازی چند ملیتی میتواند توسط بیش از 41 جمعیت جهان مورد استفاده قرار گیرد. این عمل میتواند به طور بالقوه بازده تجاری در میان کشورهای عضور را با جایگزینی این ارز به جای ارزهای رایج هرکشور که در توافقهای تجاری میان آنها استفاده میشود را بهبود ببخشد و همچنین میتواند باعث ایجاد یک بلوک تجاری تکنولوژیکی شود که توانایی تغییر تجارت جهانی از طریق بلاکچین و تکنولوژی قراردادهای هوشمند را دارد.
با این جال، برای موفقیت این ابتکار عمل علاوه دیگر موارد، قوانین بینالمللی دولتی کشورهای عضو در رابطه با ارزهای کجازی باید به صورت هماهنگ به روز رسانی شود؛ به همان شکلی که در حال حاضر تفاوتهای قابل توجهی بین قوانین کشورهای عضو در مورد ارزهای مجازی وجود دارد و به شکل خلاصه در جدول زیر مختصراَ توضیح داده شده است.
لایحه جدید روسیه در مورد ارزهای مجازی
بر اساس دستورالعملهای رئیس جمهور روسیه ولادیمیر پوتین، بانک مرکزی و وزارت مالی این کشور به طور مشترک لایحهای را برای تنظیم مقررات جدید در مورد ارزهای مجازی و ICOها که برای تصویب در 28 دسامبر 2017 برای Duma ارائه شده بود، آماده کردهاند. انتظار میرود که این لایحه در ماه مارس تصویب شده و تا 1 جولای 2018 نهایی شد.
خصوصیتهای ارزهای مجازی
این لایحه خصوصیتهای ارزهای رمزنگاری شده را مشخص میکند که از جمله این خصوصیات میتوان اشاره کرد که توکن ICOها نه به صورت قانونی بلکه به عنوان “اموال دیگر” در این لایحه از آنها یاد میشود.
قانون گذاری ICOها
این لایحه به ICOها اجازه فعالیت اما به صورت محدود را میدهد. کسانی که واجد شرایط سرمایه گذاری نیستند، تنها قادر به خرید توکنهای خاصی به مبلغ کمتر از 50 هزار روبل (برابر 869 دلار) خواهند بود. این وزارتخانه همچنین پیشنهاد داد که حداکثر مبلغی که یک ICO میتواند درخواست کند یک میلیارد روبل (17.4 میلیون دلار) باشد. گر چه رئیس انجمن روسی ارزهای مجازی و بلاکچین (RABIC) اقای یوری پریپاچکین( Yuri Pripachkin)، این چنین استدلال کرد: “جمع آوری و جذب سرمایه برای ICOها نباید محدود شود در حالی که آنها توانایی جذب مقدار نامحدودی سرمایه خارجی برای پروژههای داخل روسیه را دارند.”
مالیات بر مبادله و استخراج ارزهای مجازی
در حال حاضر استخراج و مبادلات ارزهای مجازی در قوانین روسیه تصویب نشده است و این لایحه استخراج و تجارت ارزهای مجازی را به عنوان فعالیت مالیاتی تعریف میکند. کارآفرینان فردی و اشخاص حقوقی میتوانند در امور استخراج و مبادلات ارزهای مجازی در صورت پرداخت مالیات بر اساس قوانین تعریف شده بر فعالیتهای مالیاتی، فعالیت کنند.
مبادلهی ارزهای مجازی شامل پرداخت مالیات بر ارزش افزوده نخواهد شد (VAT).
سیاست مالیاتی بینالمللی برای کشورهای عضو در رابطه با ارز جدید چند ملیتی
این لایحه هیچگونه قوانین مالیاتی بین المللی را که میتوان در تراکنشهای بین المللی ارزهای مجازی بین کشورهای عضو در صورت پذیرفته شدن ارز مجازی چند ملیتی جدید صورت بگیرد را در نظر نمیگیرد.
تمامی کشورهای عضو، به استثنای ارمنستان، بلاروس، ایران و قرقیزستان به برنامه عملیاتی OECD BEPS (سازمان توسعه و همکاری اقتصادی و جلوگیری از توسعه تحلیل پایهای و تغییر سود) پیوستهاند. در هر صورت هنوز مشخص نیست که آیا کشورهای عضو این اتحادیه از یک رویکرد شبیه به تصمیم اتحادیه اروپا در مورد سیاستهای مناسب مالیاتی بینالمللی برای انجام تراکنشهای ارزمجازی جدیدشان استفاده خواهند کرد یا خیر.