- براساس آمار و دادههای بدست آمده از پلتفرم BitNodes، میتوان مشاهده نمود که تعداد گرههای قابل دسترسی شبکهی بیتکوین طی سال ۲۰۱۸ بیش از ۱۹ درصد کاهش یافته است؛ همچنین در همین دورهی زمانی تعداد گرههای غیرقابل دسترسی نیز ۳۳ درصد کاهش یافته و از 98 هزار عدد به 65 هزار تغییر یافته است. تداوم بلند مدت این روند میتواند منجر به متمرکزسازی شبکه و ایجاد خطراتی از جمله حملات ۵۱ درصد و پرداخت مضاعف(Double-spending) شود.
کاهش چشمگیر تعداد گرهها
دادههای بدست آمده از پلتفرم BitNodes نشان میدهد که در سال ۲۰۱۸ تعداد گرههای(Node) قابل دسترسی در بلاکچین بیتکوین حدود ۱۸/۹۸ درصد کاهش یافته و از 11/845 عدد به 9/597 عدد رسیده است. همچنین در همین دورهی زمانی تعداد گرههای غیرقابل دسترسی نیز ۳۳ درصد کاهش یافته و از 98 هزار عدد به 65 هزار تغییر یافته است.
گرههای قابل دسترسی و گرههای غیرقابل دسترسی
یک گرهی قابل دسترسی بر روی شبکهی بیتکوین در واقع همان گرههایی هستند که میتوانند در شبکهی بیتکوین ارسال و دریافت اتصالات را انجام دهند، این درحالیست که گرههای غیرقابل دسترسی تنها میتوانند اتصالات خروجی را برعهده بگیرند و اتصالات ورودی را قبول نمیکنند. گرههای غیرقابل دسترسی ارتباطات ورودی را نمیپذیرند زیرا این اتصالات یا پشت یک فایروال(Firewall) همچون نرمافزار Tor مخفیشدهاند و یا از طریق روشهایی همچون برگردان آدرس شبکه(NAT یا Network Address Translation روشی است که طی آن در زمان عبور اطلاعات از یک روتر، تمامی اطلاعات مربوط به آدرسهای شبکهی موجود در هدرهای IP بستههای داده را تغییر میدهد) مورد محافظت قرار میگیرند.
از نظر تئوری، وجود تعداد زیادی گرهی غیرقابل دسترسی بر روی یک بلاکچین میتواند خبر خوبی باشد، زیرا این امر با افزایش تعداد موانع پیش روی هکرها و افزودن مقاومت در برابر عدم شناسایی، اساسا در مقایسه با گرههای قابل دسترسی شبکه را امنتر میکند. با این حال در عمل این گرههای قابل دسترسی هستند که نقش مهمی در پروتکل بیتکوین ایفا میکنند زیرا تنها گرههای قابل دسترسی قادر هستند که به عنوان یک گرهی کامل فعالیت کرده و سوابق کاملی از تمام تراکنشهای بلاکچین را در اختیار داشته باشند. این موضوع یکپارچگی بلاکچین بیتکوین را حفظ میکند.
کاهش تعداد گرههای قابل دسترسی و کمتر شدن تعداد اعضای کنترل کننده، میتواند به لحاظ تئوری باعث افزایش تمرکز شبکه شود. اگر این مسئله حل نشود، در گذر زمان میتواند حداقل پتانسیل حملات ۵۱ درصد(Percent Attacks 51) و یا حتی سناریوی پرداخت مضاعف(Double Spends) را افزایش دهد که در نهایت باعث از بین رفتن اعتبار بیتکوین خواهد شد. گرچه رسیدن به چنین نقطهای بسیار بعید است و احتمالا فاصلهی زیادی با آن داریم، اما میتواند نشان دهندهی تاثیر روند نزولی بازار بر روی بلاکچین بیتکوین باشد.
اخیرا گزارشاتی در رابطه با تداوم این روند نزولی منتشر شده است که نشان میدهد ماینرها به دلیل حاشیههای سود کم و حتی ضرر دهی مالی، به صورت روز افزودنی در حال خروج از فضای رمزارزی هستند و یا از امکانات سختافزاری خود برای کارهای دیگری مانند محاسبات ابری و پردازش تصویری استفاده میکنند. بیتکوین نیز به صورت مستقیم تحت تاثیر کاهش میزان علاقه به ماینینگ قرار گرفته است و اخیرا سختی شبکهی خود را ۷ درصد کاهش داشته است تا هشریت خود را ثابت نگه دارد.
با اینکه تشخیص مستقیم نگرانیها فعلی بسیار سخت است، احتمال آن وجود دارد که خروج تعدادی از ماینرهای کوچک از شبکه بیتکوین منجز به کاهش چشمگیر تعداد گرههای قابل دسترسی طی یک سال گذشته شده باشد. تنها گذر زمان مشخص میکند که آیا وضعیت بازار در سال ۲۰۱۹ میتواند باعث افزایش و تشویق ماینرها برای بازگشت به شبکه باشد یا خیر.
نظر شما در رابطه با کاهش چشمگیر تعداد گرههای شبکهی بیتکوین چیست؟ تداوم روند کاهش گرهها چه عواقبی خواهد داشت؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.